Úvod - více informací

Estetická medicína zahrnuje v sobě na sebe navazující obory estetické (korektivní) dermatologie a plastické chirurgie a k estetické medicíně se ještě přidružuje léčebná kosmetika. Tyto obory umožňují společně dosáhnout zásadního zlepšení celkového vzhledu a stavu pleti a rovněž ovlivnit žádoucím způsobem tělesné tvary. Pomáhají udržet i navracet mládí, obracet tok času. Estetická dermatologie, plastická chirurgie a léčebná kosmetika přitom nepředstavují se svými nástroji a metodami konkurenční nabídku služeb, ale služby, které se vhodně doplňují a ve své kombinaci umožňují dosažení dokonalejšího a trvalejšího výsledku.

Každá z uvedených oborů – estetická dermatologie, léčebná kosmetika a plastická chirurgie – má své nezastupitelné místo:

Estetická dermatologie cíleně se stará o stav kůže obličeje, dekoltu a jiných částí těla. Působí přímo na kůži a podkoží. Používá k tomu svoje specifické nástroje, mezoterapii, aplikaci botulotoxinu, výplňových materiálů, chemické peelingy, laser... a léčebnou kosmetiku.

Plastická chirurgie aplikuje chirurgické metody na úpravu nebo nápravu vzhledu těla – zvětšit nebo zmenšit objem, změnit nebo nově vyřešit tvar části těla, odstranit vzhledovou vadu. Kromě skalpelů a šicích nástrojů využívá zařízení pro liposukci, laser, výplňové materiály a implantáty...a léčebnou kosmetiku.

Léčebnou kosmetiku tvoří přípravky, převážně krémy nebo masti, obsahující účinné látky, které výrazně a cíleně ovlivňují kůži, její metabolismus, regenerační schopnosti i objem a pružnost, dokáže podporovat hojení a bránit zánětu. Léčebná kosmetika doplňuje a zesiluje účinnost a trvanlivost efektu metod estetické dermatologie a plastické chirurgie.

Co lze očekávat od jednotlivých metod estetické medicíny, případně jejich kombinace?

Mezoterapie: 

Ovlivnění vzhledu a metabolismu kůže cílenou aplikací účinných látek do kůže nebo podkoží. Aplikace je"

  1. povrchová (miniinvazivní), do zevních vrstev kůže – tzv. jehlová technika napage, obdobně působí i použití dermarolleru (váleček s jehlami); 
  2. intradermálními nebo subdermálními injekcemi (používá se zejména při lokální lipolýze); 
  3. neinvazivní technika – (monopolární) radiofrekvence. Vždy je zapotřebí opakované aplikace zpravidla v rozestupu 1-3 týdnů (podle indikace a příslušných účinných látek) k dosažení žádoucího efektu. 

Účinek zpravidla přetrvává v řádu měsíců. Mezoterapií se řeší především: omlazení pleti a zásadní zlepšení jejího metabolismu, vypnutí a pružnosti („mezolift“), změlčení až odstranění linek a vrásek, tvarování postavy lokální lipolýzou, odstraňování projevů celulitidy, podpora růstu vlasů, zpevnění poprsí.

Chemické peelingy: 

Donutí pleť urychleně obměnit povrchovou vrstvu, a tím se dosahuje změny jejího vzhledu. Regeneraci pleti po chemickém peelingu je ovšem potřebné podpořit správně zvolenou léčebnou kosmetikou. Chemickým peelingem se dosahuje především odstranění pigmentací, omlazení pleti, odstranění projevů akné. 

Botulotoxin: 

Botulotoxin je (při použití v estetické medicíně)aplikován lékařem do mimických svalů v obličeji v přesně určených miniaturních dávkách. Botulotoxin oslabí až zastaví převod vzruchu z nervových vláken do těchto svalů na 3-6 měsíců, a tím omezí až odstraní mimiku v ošetřené oblasti. Výsledkem je vyhlazení kůže, která není nehybnými (nebo jen omezeně pohyblivými) mimickými svaly mačkána do vrásek. Botulotoxin proto působí jen na vrásky vyvolávané pohybem mimických svalů (např. čelo), nemá vliv na vrásky a linky vznikající při stárnutí pleti, její dehydrataci nebo zeslabení.

Laser:

Svazek vysoce energetického světla v závislosti na své vlnové délce proniká do různé hloubky kůže a je zachycován v různých jejích strukturách, které jsou následně touto energií ničeny nebo stimulovány. Proto se používají různé typy laserů a nikoli jeden laser na všechna použití. Laser je suverénní metodou při (trvalém)odstraňování nežádoucího ochlupení, odstraňování tetování; používá se rovněž pro odstraňování hyperpigmentací a ve své stimulační úloze k iniciaci a podpoře regenerace nebo restrukturalizace kůže. V plastické chirurgii se používá i k zákrokům, kde někdy nahrazuje jemný skalpel (stejně pak slouží i v krčním lékařství pro řešení chrápání nebo v očním lékařství pro různé zákroky na oku a uvnitř oka).

Výplňové materiály a implantáty: 

Doplňují objem, který chybí, nebo který je žádoucí dodat. Výplňové materiály (povětšině vstřebatelné, vycházející z kyseliny hyaluronové – přirozené stavební součásti živých organizmů včetně člověka) se uplatňují obzvláště k vyplnění jinak obtížně vyrovnatelných vrásek (vrásky na kořeni nosu, rýhy nazolabiální apod.); používají se jak v korektivní dermatologii, tak plastické chirurgii. Prsní implantáty – tvarované vaky plněné obvykle silikonem – se používají ke zvětšení nebo novému vytvoření poprsí a jsou implantovány při operaci prováděné plastickým chirurgem.


Náš kontakt
Masarykova tř. 1132/62 312 12 Plzeň, Česká republika mobil: +420 724 356 991-2 e-mail: monodon@monodon.cz